Nowość w ofercie EUROIMMUN: testy GIP do monitorowania diety bezglutenowej

Nowość w ofercie EUROIMMUN: testy GIP do monitorowania diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa to jeden z najpopularniejszych obecnie trendów żywieniowych. I zarazem jeden z najtrudniejszych, ponieważ wymaga od stosujących ją osób nieustannej czujności. Czy wystarczy uważne czytanie etykietek w sklepie? Czy żywność określana przez producentów jako bezglutenowa rzeczywiście taka jest? Jak można kontrolować dietę bezglutenową?

Dla kogo dieta bezglutenowa?

Gluten jest występującą w zbożach mieszaniną białek. To on sprawia, że naleśniki z mąki pszennej są cienkie i elastyczne, a ciasto drożdżowe miękkie i puszyste. Od wielu lat gluten znajduje się na czarnej liście osób dbających o zgrabną sylwetkę i zdrowy styl życia. Dieta bezglutenowa nie dla wszystkich jest jednak dietą z wyboru. Trzy najpoważniejsze schorzenia powodowane przez gluten to celiakia, alergia oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Z glutenu rezygnują także osoby cierpiące na zespół nieszczelnego jelita, nieprawidłowy skład flory bakteryjnej, zaburzenia zachowania (autyzm, ADHD), zwolennicy diety paleo i żywności organicznej.

Trudności związane z przestrzeganiem diety bezglutenowej

Przestrzeganie diety bezglutenowej wiąże się z koniecznością uważnego czytania etykiet i sprawdzania składu produktów spożywczych. Dlaczego? Ponieważ gluten występuje w wielu produktach niezbożowych jako dodatek (wykorzystuje się go m.in. do zagęszczania potraw). Może się również zdarzyć, że produkty naturalnie bezglutenowe zostaną zanieczyszczone glutenem w trakcie produkcji i transportu. A czasami nieświadomie spożywamy produkty zawierające gluten, sądząc, że są one bezpieczne (np. orkisz).

Czy jest możliwe kontrolowanie diety bezglutenowej?

W procesie trawienia glutenu jego składowe są częściowo wchłaniane przez jelito, a częściowo wydalane. W kale i moczu osoby spożywającej gluten są obecne tzw. immunogenne peptydy glutenowe (Gluten Immunogen Peptide, GIP), które stanowią dowód spożycia glutenu. Nowością w ofercie EUROIMMUN są testy laboratoryjne służące do badania obecności GIP w dostarczonej do badania próbce kału lub moczu. Pozwalają one jednoznacznie ustalić, czy gluten był spożywany w ciągu ostatnich kilku/kilkunastu godzin lub dni (w zależności od materiału przekazanego do badania).

 

   .

Jak działa test GIP?

W moczu bada się peptydy glutenu wchłonięte z pokarmu w ciągu 2–24 godzin. W kale wykrywane są składniki glutenu spożywanego w ciągu ostatnich 2–6 dni. Aby wykonać badania, należy zgłosić się do laboratorium z próbką kału lub moczu pobraną do specjalnego pojemnika, który można nabyć w każdej aptece.

 

 

Kto powinien wykonać badanie?

Badanie testem GIP zalecane jest przede wszystkim osobom na diecie bezglutenowej, które chcą się upewnić, że nie spożywają glutenu z ukrytych źródeł i należycie stosują zalecenia dietetyka. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób ze zdiagnozowaną celiakią, ponieważ dla nich konsekwencje nieświadomego spożywania glutenu mogą być najpoważniejsze. Badanie można również wykonać w sytuacji, gdy u pacjenta stosującego dietę bezglutenową  utrzymuje się wysoki poziom przeciwciał (jak przy nieleczonej celiakii).

Z testów GIP mogą także skorzystać rodzice, aby upewnić się, że ich chore na celiakię dziecko, przebywając poza domem (np. na obozie, wycieczce szkolnej czy przyjęciu urodzinowym u kolegi), przestrzega diety bezglutenowej. Jest to również prosta metoda skontrolowania rzetelności lokali gastronomicznych oferujących dania bezglutenowe.

Test GIP doskonale sprawdzi się w procesie stawiania diagnozy, np. przy podejrzeniu celiakii opornej na leczenie dietą bezglutenową. Dzięki badaniu można jednoznacznie ustalić, czy utrzymujące się dolegliwości nie są skutkiem zaniedbań w diecie.

Ponadto badanie na obecność glutenu w kale i/lub moczu jest rekomendowane u pacjentów, którzy z innych niż celiakia powodów pozostają na diecie bezglutenowej, a mimo to wciąż odczuwają dolegliwości – zwolennicy diety paleo, przeciwnicy żywności GMO, osoby borykające się z problemem nieszczelnego jelita, nietolerancją glutenu, nadwrażliwością na gluten, zaburzeniami zachowania (autyzm, ADHD), dysbakteriozą czy po prostu próbujące zrzucić zbędne kilogramy.

Poznaj opinię eksperta – wywiad z Panią Profesor Bożeną Cukrowską

Nie znalazłeś odpowiedzi na nurtujące Cię pytanie? Prześlij je nam, a odpowiedź wkrótce ukaże się na blogu: blog@euroimmun.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.