Lekarstwo na nietolerancję glutenu coraz bliżej?

Specjalny enzym podawany w tabletce może rozkładać gluten w przewodzie pokarmowym, zanim trafi on do jelita.

Digestive Disease Week® (DDW) to jedno z ważniejszych wydarzeń w środowisku medycznym zrzeszającym lekarzy i naukowców specjalizujących się w gastroenterologii, hepatologii, endoskopii i chirurgii przewodu pokarmowego. To podczas tej konferencji w Chicago (7 maja 2017) ogłoszono najnowsze wyniki badań nad AN-PEP, czyli enzymem pozyskanym z kropidlaka czarnego (z łac. Aspergillus fumigatus). Badania nad tym enzymem i jego rolą w trawieniu glutenu rozpoczęto ponad 10 lat temu. Wykazano wówczas, że AN-PEP, podany w płynnym posiłku przez specjalną rurkę do karmienia, rozkłada gluten.

W tym roku naukowcy zaprezentowali wyniki badań zastosowania AN-PEP przy normalnym, glutenowym posiłku. 18 pacjentom z nadwrażliwością na gluten przy posiłkach zawierających gluten (m.in. owsianka z ziarnami pszenicy) podawano wysoką bądź niską dawkę enzymu w tabletce lub placebo. Po 3 godzinach od posiłku mierzono poziom glutenu w żołądku i jelicie cienkim każdego z badanych pacjentów.

Wykazano, że AN-PEP, zarówno w wysokiej, jak i niskiej dawce, zdegradował gluten w żołądku, a także w pierwszej części jelita cienkiego i dwunastnicy. W grupach zażywających wysoką i niską dawkę enzymu poziom glutenu w żołądku był o 85% niższy niż w grupie, której podawano placebo. W dwunastnicy poziom glutenu był o 81% niższy w grupie stosującej wysoką dawkę leku i o 87% niższy w grupie z niską dawką leku – w porównaniu do placebo.

Dr Julia König, kierownik naukowy tego projektu, twierdzi, że badany przez nią suplement pomoże pacjentom z nadwrażliwością na gluten czuć się bezpieczniej w codziennych sytuacjach, np. takich jak wyjście do restauracji z przyjaciółmi, kiedy to nie mogą być w 100% pewni, że podany im posiłek jest faktycznie bezglutenowy. Wiele doniesień literaturowych wskazuje, że nawet u pacjentów bezwzględnie stosujących dietę bezglutenową zdarza się jego niezamierzone spożycie. Enzym AN-PEP może zniwelować skutki uboczne takiego nieświadomego spożycia glutenu. Jednocześnie dr König podkreśla, że AN-PEP nie sprawi, że osoby z nadwrażliwością na gluten będą mogły zacząć bezkarnie jeść pizzę czy makarony, ale poczują się dzięki niemu lepiej, gdy spożyją gluten przypadkowo.

Opisane badania były robione nie na pacjentach z celiakią, lecz na osobach z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Z tego powodu stosowanie suplementu z AN-PEP w składzie nie jest rekomendowane celiakom, u których skutki długoterminowego spożycia glutenu są groźniejsze.

AN-PEP jest dostępny w USA jako suplement wyprodukowany przez międzynarodową firmę DSM.

Opracowano na podstawie:

  1. https://eurekalert.org/pub_releases/2017-05/ddw-aue050317.php
  2. König J. Aspergillus niger-derived enzyme degrades gluten in the stomach of gluten-sensitive subjects; abstract Su1137; May 7 2017; http://www.ddw.org/home
  3. Stepniak D. et al. Highly efficient gluten degradation with a newly identified prolyl endoprotease: implications for celiac disease; Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol 2006; 291: G621–G629.

Autor: dr n. med. Dorota Musiał
EUROIMMUN POLSKA Sp. z o.o.
www.euroimmun.pl
www.euroimmundna.pl

Wykonaj badanie genetyczne w celiakii: https://www.sklep.euroimmundna.pl/celiakia/29-hla-dq2dq8.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *