Jak nie dać się chorobie, czyli życie z WZJG

Jak nie dać się chorobie, czyli życie z WZJG

Wywiad z Kariną (29 lat) – pacjentką chorą na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Opowiedz, proszę, kiedy zaobserwowałaś u siebie pierwsze objawy i które z nich najbardziej Cię zaniepokoiły? Pierwsze objawy pojawiły się na przełomie września i października 2014 r. Nie były one niepokojące, zwykła biegunka i wymioty (z przewagą wymiotów), które zdarzają się każdemu, dlatego […]

Czytaj dalej


XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie – relacja

XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie

W ubiegłą sobotę (3 czerwca 2017) wzięliśmy udział w pikniku naukowym „Dieta bezglutenowa dla dużych i małych” zorganizowanym w ramach XII Międzynarodowego Dnia Celiakii w Warszawie. Na stoisku Laboratorium genetycznego EUROIMMUN DNA można było nabyć nowy na polskim rynku produkt – szybkie testy kasetkowe GlutenDetect do monitorowania spożycia glutenu. Dodatkowo uczestnicy pikniku mogli wygrać 1 […]

Czytaj dalej


Nietolerancja laktozy – jelita czy geny?

Doktor Marek Kowalski Nietolerancyjne – jelita czy geny

Wywiad z Doktorem Markiem K. Kowalskim z Kliniki Chorób Przewodu Pokarmowego USK nr 1 im. Norberta Barlickiego w Łodzi. Dlaczego przestajemy tolerować laktozę? Kto jest najbardziej narażony na problem nietolerancji laktozy? Nietolerancja laktozy jest stanem klinicznym objawiającym się wzdęciami, bólami brzucha, odczuciem przelewania w jamie brzusznej oraz biegunkami. Rzadziej obserwowane są nudności, zaparcia, jak również niecharakterystyczne […]

Czytaj dalej


Relacja z konferencji żywieniowej Food Forum: Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych, Warszawa, 20 maja 2017 r.

Tematyka i wykładowcy zaproszeni do współpracy przez Food Forum przy konferencji: „Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych” przyciągnęli w minioną sobotę do Złotych Tarasów 750 słuchaczy. Ogrom przekazanej tego dnia wiedzy chcę Wam streścić w formie krótkiej relacji. Alergie i nietolerancje pokarmowe Spotkanie rozpoczął panel o alergiach i nietolerancjach pokarmowych z uwzględnieniem probiotyków i innych […]

Czytaj dalej


Relacja z konferencji „Choroby zapalne jelit – wyzwania i nadzieje”, Szczecin, 13 maja 2017 r.

Konferencja inaugurowała Światowy Dzień Zdrowia Przewodu Pokarmowego oraz Międzynarodowy Dzień Celiakii, a głównymi jej organizatorami były Klinika Gastroenterologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Wydarzenie to zgromadziło ok. 200 osób cierpiących na zaburzenia czynnościowe jelit bądź celiakię. Oto nasza relacja i wrażenia. Trzy sesje były skonstruowane w ten […]

Czytaj dalej


Nieproszony gość, czyli jak ustrzec się przed wszędobylskim glutenem

Do niedawna była pełną wyrzeczeń koniecznością. Nikt, kogo poważne problemy zdrowotne do tego nie zmuszały, nie decydował się na nią dobrowolnie. Dziś dietę bezglutenową stosują nie tylko osoby ze zdiagnozowaną celiakią, ale również z innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (alergia oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, zespół nieszczelnego jelita, nieprawidłowy skład flory bakteryjnej), układu nerwowego […]

Czytaj dalej


Lekarstwo na nietolerancję glutenu coraz bliżej?

Specjalny enzym podawany w tabletce może rozkładać gluten w przewodzie pokarmowym, zanim trafi on do jelita. Digestive Disease Week® (DDW) to jedno z ważniejszych wydarzeń w środowisku medycznym zrzeszającym lekarzy i naukowców specjalizujących się w gastroenterologii, hepatologii, endoskopii i chirurgii przewodu pokarmowego. To podczas tej konferencji w Chicago (7 maja 2017) ogłoszono najnowsze wyniki badań […]

Czytaj dalej


Kalprotektyna i jej rola w monitorowaniu pooperacyjnego nawrotu IBD

Kalprotektyna i jej rola w monitorowaniu pooperacyjnego nawrotu IBD

W leczeniu nieswoistych chorób zapalnych jelit, zarówno choroby Leśniowskiego-Crohna (ChLC), jak i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (WZJG), bardzo ważne jest doprowadzenie pacjenta do remisji klinicznej (ustania objawów) i remisji endoskopowej (wygojenia stanu zapalnego w jelicie). Pozwala to na uzyskanie trwałej i głębokiej remisji, która hamuje postęp choroby nawet na kilka lat oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia […]

Czytaj dalej


Wirus jako czynnik inicjujący celiakię?

Wirus jako czynnik inicjujący celiakię?

7 kwietnia 2017 r. na łamach czasopisma „Science” opublikowano wyniki badań wskazujące na to, iż czynnikiem inicjującym celiakię może być wirus. Dotąd uznawano, że do ujawnienia się choroby trzewnej wymagane jest współwystępowanie 3 warunków: predyspozycji genetycznej (geny HLA-DQ2/DQ8), autoprzeciwciał (anty-tTG, anty-DPG, EMA), spożycia glutenu. Amerykańscy naukowcy odkryli, że pewien reowirus może uruchamiać w organizmie kaskadę […]

Czytaj dalej


Nawet 75% chorych na IBS nie szuka pomocy u lekarza!

Nawet 75% chorych na IBS nie szuka pomocy u lekarza! Wywiad z Doktorem n. med. Andrzejem Marszałkiem, Dyrektorem Medycznym sieci laboratoriów Synevo - Doktor n. med. Andrzeje Marszałek

Wywiad z Doktorem n. med. Andrzejem Marszałkiem, Dyrektorem Medycznym sieci laboratoriów Synevo.  Panie Dyrektorze, proszę powiedzieć, co było przyczyną podjęcia decyzji o wprowadzeniu badania stężenia kalprotektyny w kale do oferty badań wykonywanych przez sieć laboratoriów Synevo? Spośród wielu dolegliwości dotykających ludzkość (oj, ta Pandora!) niechlubnie wyróżnia się stan określany jako zespół jelita nadwrażliwego (Irritable Bowel […]

Czytaj dalej