XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie – relacja

XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie

W ubiegłą sobotę (3 czerwca 2017) wzięliśmy udział w pikniku naukowym „Dieta bezglutenowa dla dużych i małych” zorganizowanym w ramach XII Międzynarodowego Dnia Celiakii w Warszawie. Na stoisku Laboratorium genetycznego EUROIMMUN DNA można było nabyć nowy na polskim rynku produkt – szybkie testy kasetkowe GlutenDetect do monitorowania spożycia glutenu. Dodatkowo uczestnicy pikniku mogli wygrać 1 […]

Czytaj dalej


Relacja z konferencji żywieniowej Food Forum: Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych, Warszawa, 20 maja 2017 r.

Tematyka i wykładowcy zaproszeni do współpracy przez Food Forum przy konferencji: „Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych” przyciągnęli w minioną sobotę do Złotych Tarasów 750 słuchaczy. Ogrom przekazanej tego dnia wiedzy chcę Wam streścić w formie krótkiej relacji. Alergie i nietolerancje pokarmowe Spotkanie rozpoczął panel o alergiach i nietolerancjach pokarmowych z uwzględnieniem probiotyków i innych […]

Czytaj dalej


Relacja z konferencji „Choroby zapalne jelit – wyzwania i nadzieje”, Szczecin, 13 maja 2017 r.

Konferencja inaugurowała Światowy Dzień Zdrowia Przewodu Pokarmowego oraz Międzynarodowy Dzień Celiakii, a głównymi jej organizatorami były Klinika Gastroenterologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Wydarzenie to zgromadziło ok. 200 osób cierpiących na zaburzenia czynnościowe jelit bądź celiakię. Oto nasza relacja i wrażenia. Trzy sesje były skonstruowane w ten […]

Czytaj dalej


Nieproszony gość, czyli jak ustrzec się przed wszędobylskim glutenem

Do niedawna była pełną wyrzeczeń koniecznością. Nikt, kogo poważne problemy zdrowotne do tego nie zmuszały, nie decydował się na nią dobrowolnie. Dziś dietę bezglutenową stosują nie tylko osoby ze zdiagnozowaną celiakią, ale również z innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (alergia oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, zespół nieszczelnego jelita, nieprawidłowy skład flory bakteryjnej), układu nerwowego […]

Czytaj dalej


Lekarstwo na nietolerancję glutenu coraz bliżej?

Specjalny enzym podawany w tabletce może rozkładać gluten w przewodzie pokarmowym, zanim trafi on do jelita. Digestive Disease Week® (DDW) to jedno z ważniejszych wydarzeń w środowisku medycznym zrzeszającym lekarzy i naukowców specjalizujących się w gastroenterologii, hepatologii, endoskopii i chirurgii przewodu pokarmowego. To podczas tej konferencji w Chicago (7 maja 2017) ogłoszono najnowsze wyniki badań […]

Czytaj dalej


Wirus jako czynnik inicjujący celiakię?

Wirus jako czynnik inicjujący celiakię?

7 kwietnia 2017 r. na łamach czasopisma „Science” opublikowano wyniki badań wskazujące na to, iż czynnikiem inicjującym celiakię może być wirus. Dotąd uznawano, że do ujawnienia się choroby trzewnej wymagane jest współwystępowanie 3 warunków: predyspozycji genetycznej (geny HLA-DQ2/DQ8), autoprzeciwciał (anty-tTG, anty-DPG, EMA), spożycia glutenu. Amerykańscy naukowcy odkryli, że pewien reowirus może uruchamiać w organizmie kaskadę […]

Czytaj dalej


Nowość w ofercie EUROIMMUN: testy GIP do monitorowania diety bezglutenowej

Nowość w ofercie EUROIMMUN: testy GIP do monitorowania diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa to jeden z najpopularniejszych obecnie trendów żywieniowych. I zarazem jeden z najtrudniejszych, ponieważ wymaga od stosujących ją osób nieustannej czujności. Czy wystarczy uważne czytanie etykietek w sklepie? Czy żywność określana przez producentów jako bezglutenowa rzeczywiście taka jest? Jak można kontrolować dietę bezglutenową? Dla kogo dieta bezglutenowa? Gluten jest występującą w zbożach mieszaniną białek. […]

Czytaj dalej


E-kurs dla lekarzy: Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią

Dostępny w ramach Akademii EUROIMMUN e-kurs „Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią” powstał w odpowiedzi na potrzeby pacjentów. Dając dostęp do najnowszej, sprawdzonej i przejrzyście przedstawionej wiedzy, ma przyczynić się do poprawy jakości ich życia poprzez stworzenie sieci Lekarzy Przyjaznych Chorym na Celiakię. Patronat naukowy nad kursem sprawuje prof. dr hab. Bożena Cukrowska z Instytutu […]

Czytaj dalej


Relacja z konferencji YOUR DIET, YOUR HEALTH, Warszawa, 9 września 2016

Relacja z konferencji YOUR DIET, YOUR HEALTH

Jubileuszowy 30. Zjazd AOECS (The Association of European Coeliac Societies) – międzynarodowej organizacji skupiającej 35 europejskich stowarzyszeń osób z celiakią – odbył się w tym roku po raz pierwszy w Polsce. Organizatorem wszystkich towarzyszących mu wydarzeń było Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, które w tym roku obchodzi również okrągłą rocznicę 10-lecia […]

Czytaj dalej


W grupie siła, czyli jak zdrowieć na diecie bezglutenowej i nie zwariować

Małgorzata Źródlak - W grupie siła, czyli jak zdrowieć na diecie bezglutenowej i nie zwariować Wywiad z Małgorzatą Źródlak

Wywiad z Małgorzatą Źródlak – Prezesem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej obchodzi w tym roku dziesięciolecie działalności. Organizacja powstała z inicjatywy rodziców dzieci z celiakią oraz dorosłych chorych, ich rodzin i przyjaciół, którzy postanowili zmierzyć się z brakiem świadomości i wiedzy na […]

Czytaj dalej