dr n. med. Dorota Musiał

dorota musiałKierownik Działu Badań Genetycznych
tel. +48 71 / 364 45 96 wew. 115
kom. +48 504 784 318
email: d.musial@euroimmun.pl

Z wykształcenia biolog ze specjalnością mikrobiologia i tytułem doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej i medycyny molekularnej. W EUROIMMUN pracuje w Dziale Badań Genetycznych – zarządza laboratorium genetycznym EUROIMMUN DNA. Specjalizuje się w diagnostyce molekularnej, badaniach DNA do celów kryminalnych i systemach zarządzania jakością w branży medyczno-diagnostycznej. W wolnych chwilach z pasją oddaje się lekturze powieści z kategorii medycznych thrillerów.

 

 

 

Jak uniknąć groźnych infekcji podczas egzotycznej wyprawy? Odcinek 5: Miłość w tropikach

Jak uniknąć groźnych infekcji podczas egzotycznej wyprawy? Odcinek 5: Miłość w tropikach

Miłośnicy egzotycznych podróży zwykle lubią przygodę, są otwarci na nowe doświadczenia i znajomości. Niekiedy stają się one szczególnie bliskie. Dlatego przygotowując się do wyjazdu, powinniśmy brać pod uwagę nie tylko specyficzne uwarunkowania odwiedzanego regionu i wynikające z nich zalecenia, np. szczepienia, ale także nasze zdrowie intymne. Podczas szalonych eskapad zaleca się stosowanie prezerwatyw, by zminimalizować […]

0 komentarzy
Doktor Marek Kowalski Nietolerancyjne – jelita czy geny

Nietolerancja laktozy – jelita czy geny?

Wywiad z Doktorem Markiem K. Kowalskim z Kliniki Chorób Przewodu Pokarmowego USK nr 1 im. Norberta Barlickiego w Łodzi. Dlaczego przestajemy tolerować laktozę? Kto jest najbardziej narażony na problem nietolerancji laktozy? Nietolerancja laktozy jest stanem klinicznym objawiającym się wzdęciami, bólami brzucha, odczuciem przelewania w jamie brzusznej oraz biegunkami. Rzadziej obserwowane są nudności, zaparcia, jak również niecharakterystyczne […]

0 komentarzy

Relacja z konferencji żywieniowej Food Forum: Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych, Warszawa, 20 maja 2017 r.

Tematyka i wykładowcy zaproszeni do współpracy przez Food Forum przy konferencji: „Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych” przyciągnęli w minioną sobotę do Złotych Tarasów 750 słuchaczy. Ogrom przekazanej tego dnia wiedzy chcę Wam streścić w formie krótkiej relacji. Alergie i nietolerancje pokarmowe Spotkanie rozpoczął panel o alergiach i nietolerancjach pokarmowych z uwzględnieniem probiotyków i innych […]

0 komentarzy

Interakcje genom–dieta w otyłości

Otyłość jest jedną z najczęściej występujących na świecie chorób. Częstość zachorowań stale się zwiększa zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się. W Polsce w ostatnim dziesięcioleciu odsetek dorosłych chorujących na otyłość zwiększył się o 7%. To jeden z najtrudniejszych problemów medycyny naszych czasów, ponieważ u pacjentów z nadmiarem tkanki tłuszczowej najczęściej stwierdza się dodatkowe ryzyka czy powikłania. Należą do nich: […]

0 komentarzy

Powstał katalog chorób zależnych od genów związanych z układem immunologicznym

Współpraca dwóch ośrodków badawczych – Vanderbilt University Medical Center (VUMC) i University of Arizona College of Pharmacy – zaowocowała powstaniem pierwszego, obszernego katalogu chorób związanych z wariantami genów ludzkich antygenów leukocytarnych (HLA), które regulują działanie systemu immunologicznego. Katalog ten zawiera niepublikowany wcześniej zakres danych, które przyczynią się do identyfikacji osób z grupy ryzyka poszczególnych chorób […]

0 komentarzy

Nieproszony gość, czyli jak ustrzec się przed wszędobylskim glutenem

Do niedawna była pełną wyrzeczeń koniecznością. Nikt, kogo poważne problemy zdrowotne do tego nie zmuszały, nie decydował się na nią dobrowolnie. Dziś dietę bezglutenową stosują nie tylko osoby ze zdiagnozowaną celiakią, ale również z innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (alergia oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, zespół nieszczelnego jelita, nieprawidłowy skład flory bakteryjnej), układu nerwowego […]

0 komentarzy

Lekarstwo na nietolerancję glutenu coraz bliżej?

Specjalny enzym podawany w tabletce może rozkładać gluten w przewodzie pokarmowym, zanim trafi on do jelita. Digestive Disease Week® (DDW) to jedno z ważniejszych wydarzeń w środowisku medycznym zrzeszającym lekarzy i naukowców specjalizujących się w gastroenterologii, hepatologii, endoskopii i chirurgii przewodu pokarmowego. To podczas tej konferencji w Chicago (7 maja 2017) ogłoszono najnowsze wyniki badań […]

0 komentarzy
Wirus jako czynnik inicjujący celiakię?

Wirus jako czynnik inicjujący celiakię?

7 kwietnia 2017 r. na łamach czasopisma „Science” opublikowano wyniki badań wskazujące na to, iż czynnikiem inicjującym celiakię może być wirus. Dotąd uznawano, że do ujawnienia się choroby trzewnej wymagane jest współwystępowanie 3 warunków: predyspozycji genetycznej (geny HLA-DQ2/DQ8), autoprzeciwciał (anty-tTG, anty-DPG, EMA), spożycia glutenu. Amerykańscy naukowcy odkryli, że pewien reowirus może uruchamiać w organizmie kaskadę […]

0 komentarzy
Sercowe geny

Sercowe geny

Określenie „choroby sercowo-naczyniowe” jest niezwykle pojemnym terminem, obejmującym wiele schorzeń: pochodzenia miażdżycowego: choroba niedokrwienna serca (choroba wieńcowa) choroby naczyń mózgowych (udar) choroby aorty i tętnic (nadciśnienie) inne: wrodzone choroby serca choroba reumatyczna serca kardiomiopatie zaburzenia rytmu serca Etiologia chorób układu krążenia jest złożona. W ich powstawaniu i rozwoju biorą udział klasyczne czynniki ryzyka takie, jak: […]

0 komentarzy
Geny a trądzik

Geny a trądzik

Trądzik to koszmar nie tylko nastolatków. Z przypadłością tą zmaga się wiele dojrzałych osób. Jak sobie pomóc, by mieć pod kontrolą nie tylko wypryski, ale i ich przyczynę? Odpowiedź znajdziecie w tym tekście. Przyczyna powstawania trądziku jest złożona i wieloczynnikowa. Zasadnicze znaczenie mają zaburzenia hormonalne powodujące nadmierną pracę gruczołów łojowych, nieprawidłowe rogowacenie okołomieszkowe i stany […]

0 komentarzy